ENG
Program 2023ProgramfüzetPártolói tagság/bérlet/jegyRólunkInfóGalériaHUG 2022HUG 2021HUG 2020HUG 2019Játék
Jóga

Jóga

Perlmutter Brigitta

Csütörtök, 2021. augusztus 12.
Levegő szÍnpad
Mi is számomra a jóga?

A jóga egy életmód ami nagyon segít a mindennapi életben, mind szellemileg és fizikailag.

A saját megtapasztalásom szerint ha egyszer ráérzel a jóga jótékony hatásaira akkor egész életedet végigkíséri majd.A jóga számomra egy tudatos életmód ami segít, megismerni önmagam, tanít a jelenben lenni, feloldja az energiablokkokat, igen gyógyító hatású.

Gyakorlàsomban fontos hangsúlyt fektetek a légzésre és a meditációra.

Óráimon a gyakorlókat arra próbálom rávezetni ,hogy hogyan harmonizálják össze a testüket a légzéssel és a mozgással,hogy ne erőmunkával végezzék az ászana gyakorlást ,hanem a légzés irányítsa a mozgàst.

2008-óta lett életem része a jóga, majd pár év múlva kezdtem átadni tudásomat másoknak is.

Fèl évet töltöttem Indiában ahol még mélyebben tudtam kapcsolódni a jóga szellemiségével és a Vipassana meditációval s ez nagy változást hozott az életemben.Azóta is folyamatosan képzem magam és minden nap gyakorlok, méditálok s ezt a tapasztalást szeretném megosztani a gyakorlókkal.



Yin jóga      -       Út a belső csendhez


A Yin jóga gyökereit az ősi kínai hagyományokban kereshetjük, és ezek ötvöződnek a Hatha jóga elemeivel.A Yin jóga gyakorlásban a nőies energiákat aktíváljuk, ami nem azt jelenti,hogy csak a nőknek ajánljuk, hanem a finom energiákkal dolgozunk, mint pl: a lágy légzés, a befelé figyelés.A gyakorlás során egyensúlyba hozzuk a yin és yang energiákat, ami manapság ebben a rohanó világban igen csak a yang energia felé billen, ezért is a nyugati embereknek nagyobb szükségük van a yin gyakorlásra.Ez a fajta jóga gyakorlás az ászanákat hosszabb ideig tartja ki, amik általában talaj gyakorlatok,és a kínai orvoslás meridián rendszerével kapcsolja össze, ugyanis így beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai.A hosszabban kitartott pózok pedig jótékonyan hatnak az izületekre és kötőszövetekre.A folyamatos gyakorlás által hajlékonyabbá válunk, elősegítjük az ízületi folyadék termelődését,késleltetjük a csontritkulás folyamatát.    

A Yin jóga általában a medence,csípő és az alsó háti szakasz környéki kötőszöveteket célozza meg.Szinte mindenkinek ajánlott a Yin jóga, csodálatos kiegészítője a dinamikus yang típusú óráknak.A Yin jógán keresztül megtapasztalhatjuk a csendet, a befelé figyelést, az elfogadást, és a bennünk zajló folyamatokat, az óra végére pedig egy lecsendesedett meditatív állapotba jutunk.


Mi az amit kapsz a Yin jógától?

-Elcsendesít

-Megtanít befelé figyelni, a jelenben lenni

-Harmonizálja az energia áramlást a testedben

-Különböző szervi tünetek gyógyító eszköze lehet

-Folyamatos gyakorlás során hajlékonyabbá válsz,hatékonyan nyújtja a kötőszöveteket



Vinyasa Flow óra - Szabad áramlás


Ezen a különleges órán megtapasztalhatsz egy természetes  kapcsolódást a tested a légzésed és a zene között . Egyszerű Vinyasa Flow elemekre épül a gyakorlás,hogy a fókuszodat kiterjeszd a zenére, a mozgásra és a légzésre,majd az óra végére megérkezünk egy szabad áramlásba, ahol megérzed a kapcsolatot a zene a mozgás és a légzésed közt .

A gyakorlás végét  hangtál hangfürdővel vezetjük le,ami segítségével egy igazi belső utazásban vehetsz részt.

A tibeti hangtálak rezgése gyógyító hatású, feloldja az energia blokkokat ,nyugtatja az idegrendszert .Testünkre ,lelkünre nagyon jótékonyan hat.


A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat. Mint minden jógagyakorlás, a Vinyasa Flow is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében. A test mozgását összehangoljuk a légzéssel és közben az elmét is ugyanerre, vagyis magára a gyakorlásra, a testre és a légzésre irányítjuk.


Yin-Yang  jóga - az Egyensúly


Yin nem létezik Yang nélkül, ahogyan Yang sem létezik Yin nélkül. Nemcsak a környezetünkben, hanem bennünk sem.

 A Yin típusú jóga hosszú kitartásaival közvetlenül a rugalmatlan yin szövetekre, például az ízületekre, ínszalagokra, csontokra hatunk, a Yang típusú jógával a rugalmas yang szöveteket, főleg az izmokat és a véráramot dolgoztatjuk. Yin és Yang tökéletesen kiegészíti egymást az élet minden területén.

 A Yin-Yang jóga órákon a kiegyensúlyozott, és mindenki számára elérhető gyakorlatok során, a melegítés, a dinamikus, gördülékeny mozgások váltakoznak a nyugodt, mély, fiatalító testhelyzetekkel. A két megközelítés az aszanák során elősegíti a nap- és hold, a férfi- és női, a yang és yin energiák  kiegyensúlyozását,.

Egyéb programok

HUN