Gyógyító intimitás

mozgás és önismeret

Vasárnap, Augusztus 16.
https://www.facebook.com/pillangoosveny
Víz színpad

Az intimitás szó jelentése legbelsőbb. Használjuk testi és lelki közelség kifejezésére, szoros kapcsolata van a bizalommal, a megnyilással, elfogadással és a szeretettel. A kapcsolatokra való képesség feltétele és emberi létünk egyik legalapvetőbb szükséglete. Mai kultúránkban valós intimitás igényeink korlátozva vannak. Az intimitás fogalmát gyakran leszűkítik a szexualitásra, megfosztva valódi jelentésétől .
Számodra mit jelent az intimitás? Hogyan tudsz kapcsolódni magaddal és másokkal? Mit okoz benned egy másik ember közeledése, érintése, gondolatok, érzések és a tested szintjén? Milyen megéléseid vannak a kapcsolataidban? Hogyan váltakozik benned a bizalom és a félelem, a meghittség  a szorongás? Könnyen nyílsz meg vagy biztonságod érdekében inkább visszahúzódsz?

Ezen a workshopon élmény szinten tapasztalhatod meg az intimitással való viszonyod. Legfontosabb eszközöd a tested és a tudatos jelenléted lesz. Mi segítünk a zenével,  különböző  mozgásos gyakorlatokkal és a tér tartásával hogy minőségi időd tölthess magaddal és a csoport tagjaival. Tiszteletben tartva önmagunk és társaink határait.

A módszer ismertetése: Test és mozgás orientált önismereti technika.

Min alapszik a módszer?
Testünkben tárolódik minden érzés és élmény, amit foganásunk óta átéltünk, legyen ez öröm, bánat, szorongás, fájdalom, harag, elakadás. Ezek sokszor tudattalanul befolyásolják működésünket,viszonyulásainkat, kapcsolatainkat és nehezítik meg az életünket.

A csoporttérben való mozdulataink, kapcsolódásaink analógiásan lemintázzák az életben, az „életünk terében” való megnyilvánulásainkat.

Mi történik egy foglalkozáson ?
Beszélgetős és mozgásos tömbök váltják egymás.
A mozgásos részben zenére mozdulunk, ahol egyéni, páros és csoportos gyakorlatok adják a kiindulópontot. A mozgásmeditáció nem tánc, hanem egy befelé figyelésből születő mozdulat.
Bármilyen testedre fókuszált mozgás idetartozik, ami az „itt és most-ban” születik belőled, legyen ez egy sarokban kucorgás vagy örömteli kapcsolódás valakivel.
A beszélgetések segítenek felhozni a megértés szintjére az élményeinket.

Mire jó a módszer?
-Önismeret fejlesztésre és gátló kapcsolati mintáink meghaladására.
-Tudatos jelenlétre, mivel a befele figyelésből születő mozdulataink segítenek közelebb kerülni saját magunkhoz, megérkezni a testünkbe, figyelni a jelzéseire, megélni határainkat.
- Töltődésre:. A kapcsolódások, érintések, a felénk irányuló elfogadás, lelki és testi intimitás érzelmi hiányokat tölti .
- A kreativításunk fejlesztésére, a  csoport biztonságos terében bátran kísérletezhetünk.

Csoport
A csoport elfogadó, biztonságos közeget ad. Csoportbeli kapcsolataink lemintázzák hétköznapi viszonyulásainkat, ezért tükörként szolgálhatnak. A csoportban segítjük egymást, hogy újra írjuk a rosszul működő kapcsolati mintáinkat.
A foglalkozásokon egy olyan közeget alakítunk ki közösen, melyben elengedheted magad, leteheted a szerepeidet, álarcaidat és felszabadultan lehetsz jelen.

Célkitűzés
Olyan interaktív helyzetbe szeretnénk bevonni a fiatalokat, ahol a számukra ismerős közeg , a zene és a mozgás, segítségével szerezhetnek tapasztalatokat megélés szintjén saját működésükről, másokra való hatásukról. A tapasztalatok megélésével és tudatosításával növelhető az önismeret, az empátia és szociális érzékenység.
Cél, hogy a csoport élmények transzformáló erőként megjelenjenek a résztvevők életében,
gördülékennyé téve kapcsolataikat és az életeseményeikhez való viszonyulásukat.

A foglalkozást vezeti: Fülöp Réka

Egyéb programok

→Vissza a Programra