Szeretetnyelvek

mozgás és önismeret

Szombat, Augusztus 15.
Víz színpad

“A SZERETET NYELVE EGYETEMES, ÁM AHÁNYAN VAGYUNK, ANNYIFÉLE NYELVJÁRÁSÁT BESZÉLJÜK.” Gary Chapman

A szeretet közlés alapvető módjai az elismerő szavak, a minőségi idő, a testi érintés, a szívességek és az ajándékozás.
Életünk során sok mindent tanulunk környezetünk által és kezeljük egyértelműnek ezek alapján kialakult működésmódunkat. Így van ez az érzelmeink kifejezésével is. Tapasztalataink és személyiségünk határozzák meg, hogyan fejezzük ki és fogadjuk be a szeretetet. Miből értjük meg, hogy a másik szeretettel közeledik hozzánk, milyen módon akarjuk mi kinyílvánítani saját pozitív érzelmeinket? Mivel különbözően használjuk, értelmezzük a “szeretnyelveket” sokszor félreértjük egymást. Elcsúsznak az üzenetek, félreértést, fájdalmat okozva. Ha nyitott vagy a “nyelvtanulásra”, megismerheted és megfelelően használhatod a szeretet nyelveit, barátaid, társad, gyereked vagy szüleiddel való kapcsolatod javítására.
Ezen a workshopon biztonságos közegben kísérletezheted ki, hogyan beszéled a szeretet nyelveit. Mozgásos gyakorlatok, interaktív kapcsolódások, szóbeli visszajelzések fognak segíteni a tapasztalásban és  megértésben.

A módszer ismertetése: Test és mozgás orientált önismereti technika.

Min alapszik a módszer?
Testünkben tárolódik minden érzés és élmény, amit foganásunk óta átéltünk, legyen ez öröm, bánat, szorongás, fájdalom, harag, elakadás. Ezek sokszor tudattalanul befolyásolják működésünket,viszonyulásainkat, kapcsolatainkat és nehezítik meg az életünket.

A csoporttérben való mozdulataink, kapcsolódásaink analógiásan lemintázzák az életben, az „életünk terében” való megnyilvánulásainkat.

Mi történik egy foglalkozáson ?
Beszélgetős és mozgásos tömbök váltják egymás.
A mozgásos részben zenére mozdulunk, ahol egyéni, páros és csoportos gyakorlatok adják a kiindulópontot. A mozgásmeditáció nem tánc, hanem egy befelé figyelésből születő mozdulat.
Bármilyen testedre fókuszált mozgás idetartozik, ami az „itt és most-ban” születik belőled, legyen ez egy sarokban kucorgás vagy örömteli kapcsolódás valakivel.
A beszélgetések segítenek felhozni a megértés szintjére az élményeinket.

Mire jó a módszer?
-Önismeret fejlesztésre és gátló kapcsolati mintáink meghaladására.
-Tudatos jelenlétre, mivel a befele figyelésből születő mozdulataink segítenek közelebb kerülni saját magunkhoz, megérkezni a testünkbe, figyelni a jelzéseire, megélni határainkat.
- Töltődésre:. A kapcsolódások, érintések, a felénk irányuló elfogadás, lelki és testi intimitás érzelmi hiányokat tölti .
- A kreativításunk fejlesztésére, a  csoport biztonságos terében bátran kísérletezhetünk.

Csoport
A csoport elfogadó, biztonságos közeget ad. Csoportbeli kapcsolataink lemintázzák hétköznapi viszonyulásainkat, ezért tükörként szolgálhatnak. A csoportban segítjük egymást, hogy újra írjuk a rosszul működő kapcsolati mintáinkat.
A foglalkozásokon egy olyan közeget alakítunk ki közösen, melyben elengedheted magad, leteheted a szerepeidet, álarcaidat és felszabadultan lehetsz jelen.

Célkitűzés
Olyan interaktív helyzetbe szeretnénk bevonni a fiatalokat, ahol a számukra ismerős közeg , a zene és a mozgás, segítségével szerezhetnek tapasztalatokat megélés szintjén saját működésükről, másokra való hatásukról. A tapasztalatok megélésével és tudatosításával növelhető az önismeret, az empátia és szociális érzékenység.
Cél, hogy a csoport élmények transzformáló erőként megjelenjenek a résztvevők életében,
gördülékennyé téve kapcsolataikat és az életeseményeikhez való viszonyulásukat.

A foglalkozást vezeti: Garda Ildikó

Egyéb programok

→Vissza a Programra