Boka Tummtukoté

improvizált ének afrikai, brazil és karibi hangszerekkel kÍsérve

Vasárnap, Augusztus 16.
http://bokatummtukote.weebly.com/
Víz színpad

Szász Márk “Boka Tummtukoté” néven egy egészen különleges zenei világot képvisel: dalai úgy születnek, hullámoznak, majd oldódnak fel a csendben, mint ahogy a folyó- vagy tengerparton egy-egy hullám megszületik, formát ölt, majd szétterül a parton.

Dalai nincsenek előre megkomponálva. Dalait klasszikus értelemben nem lehet megismételni, újraénekelni. Dalai attól varázslatosak, hogy improvizáltak: az itt-és-mostban születnek, alakulnak, hullámzanak, ezért minden pillanatuk meglepetés.

Az ilyen zene nem hétköznapi tudatállapotból fakad és nem hétköznapi tudatállapotba visz. Emiatt nagyon közel áll az álmok és – mivel legtöbbször ritmus is kíséri – a transz világához: amikor kikapcsol az agy, az én eltűnik és feloldódik a nagy egészben.

Az emberi élet legvarázslatosabb pillanatait mindig ilyen feloldódott transz állapotban éljük meg. A szülés és a születés, gyerekkorban a hintázás, egy csónakban ringatózás, a tánc, vagy bármilyen pillanat, amikor a természetben vagyunk, kikapcsol az agyunk és teljesen feloldódunk a természetben látványában, érzetében.

Ilyen hangulatból fakad és ilyen hangulatba visz Boka Tummtukoté zenéje. Az improvizált dalokat Boka afrikai, dél-amerikai, brazil és karibi hangszerekkel kíséri, ezért a dalok hangulata is mindig poliritmikus, lüktető, színes és életvidám.

Boka Tummtukoténak hivatalos kiadónál még nem jelent meg lemeze, ám a Soundcloud-on és a Youtube-on több órányi zenéje hallható, amit az utóbbi 10 év alatt maga rögzített javarészt stúdió minőségben.
Évekig élt és zenélt Brazíliában, Kolumbiában, Peruban, Spanyolországban. Itthon még 2010 előtt 4 éven át menedzselte a Parno Graszt cigányzenekart, tőlük rengeteget tanult cigányzenét, énekelt a posztmodern Sóharóza kórusban, zenélt cseh bábszínházban és szerzett zenét Pumuklira emlékezető rajzfilm-sorozathoz.
Szóló felállása mellett énekelt már közösen Bobby McFerrinnel, Palya Bea Altatok lemezén ő volt az apa-hang, kiadásra került közös dala Szalóki Ágival, tagja a balkáni-karibi zenét játszó Peca zenekarnak.
Jelenleg a Dunakanyarban él, ahol afro-brazil-karibi énekkört vezet, szabad-éneket és zenét tanít, és dalokat ír szülinapokra.

https://www.facebook.com/bokatummtukote

https://www.instagram.com/boka_tummtukote/

https://www.youtube.com/channel/UCLGwVfQz5yV6eSDlYsBl6Gg

Egyéb programok

→Vissza a Programra