Program 2023ProgramfüzetPártolói tagság/bérlet/jegyRólunkInfóGalériaHUG 2022HUG 2021HUG 2020HUG 2019Játék
ENG

Reflex szalmaház

Állandó program
Július 19-23
Reflex szalmaház

2023-ban a Reflex Környezetvédő Egyesület, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Magyar Természetvédők Szövetsége zöld programokat szervez a Reflex Szalmaházban a HUG fesztiválon, mellyel célunk, hogy a szabadidejüket a fesztiválon töltőkkel megismertessük az aktuális környezeti kihívásokat és az azokra adható egyéni, családi és közösségi megoldásokat.

2023. július 19. szerda

- 10:30-12:30 / STOP Multik! banner készítő workshop és villámakció a Reflex Egyesület és az MTVSZ munkatársaival és önkénteseivel
STOP Multik! banner készítő workshop és villámakció / Eleged van a környezetkárosító multinacionális cégekből? Úgy gondolod eljött az ideje, hogy felelősséget vállaljanak környezetszennyező tevékenységeikért? Gyere és mutassuk meg együtt, hogy mi vagyunk az erősebbek! Csatlakozz bannerkészítő workshopunkhoz és az azt követő közösségi kötélhúzáshoz a multik ellen!

- 15:00-16:00 / Klímaváltozás Közép-Amerikában - képes élménybeszámoló Antal Évivel, a Vászonzsákoslánnyal
Antali Évi hat másik újságíróval karöltve egy tényfeltáró utazás keretében járt utána Hondurasban, hogy a helyi közösségek miként néznek szembe a klímaváltozás egyre súlyosbodó hatásaival és milyen helyi megoldásokat igyekeznek alkalmazni, hogy csökkentsék azok következményeit. A helyiekkel készített interjúk és rövid videók feltárják miért egyre fontosabb, hogy csökkentsük fogyasztásunkat és igyekezzünk egy fenntarthatóbb életmód kialakításában. Gyere és hallgasd meg Évi beszámolóját!

- 16:00-18:00 / A pápateszéri patakmalmok nyomában - Hogyan keressünk malmokat a georeferált kataszteri térképen? előadás és rövid túra - részvételi díj 700,- Ft/fő - “Malmos” Nagy Péter a Reflex Egyesület szakértője
Pápateszér területén a 19. században 25 malom kerekeit forgatták a Bakony lábainál eredő patakok. Nagy Péter két évtizede kutatja a malmokat, és a helyi molnárcsaládokat. A program kereti között egy felvezető előadás után rövid túrát szervezünk az egyik megújult patakmalomhoz.


2023. július 20. csütörtök

- 10:00-12:00 / Játékosan a fenntarthatóságról és a klímaváltozásról! az MTVSZ munkatársaival és önkénteseivel
Szeretsz játszani? Szívesen társasozol? Akkor itt a helyed! A délelőtt folyamán különböző gyerek és felnőtt játékok kipróbálásán keresztül játékos formában szerezhetsz ismeretet a körülöttünk lévő világról, a fenntarthatóságról és a klímaváltozásról. Kvízek, logikok, óriás társas és sok-sok asztali játék várja a játékos kedvű fesztiválozókat!

- 14:00-16:00 / Fókuszban az energia! - Beszéljünk a közösségi energiáról és az energiaszegénységről - Éger Ákos, az MTvSz ügyvezető elnöke, Szalkai-Lőrincz Ágnessel, az MTVSZ közösségi energia munkatársra és Lajtmann Csaba a Reflex programvezetője.
Hogy épül fel egy energiaközösség? Milyen szerepe lehet benne egy társasháznak, iskolának, kisvállalkozásnak? Mi kell ahhoz, hogy minél nagyobb arányban a saját zöldenergiás erőművünkkel biztosíthassuk a meleg vizünket, villamos energiánkat, fűtésünket? Gyertek, és beszélgessünk az energiaközösségekről, és "játsszuk el", mi zajlik egy energiaközösségen belül!
Mi is az az energiaszegénység? Ki az érintettek? Hogyan segítheti őket az állam vagy a saját közösségük?


2023. július 21. péntek

- 13:30-15:00 / A rövid lánc a szabadságod? - Törj ki a mátrixból helyi ételekkel, avagy tudj meg többet a regeneratív transzformációról a Kosár Közösségekkel / Nyolczas Krisztina – humánökológus és helyi élelmiszer-aktivista, MTVSZ munkatárs
Kísérletet teszünk arra, hogy ismeretterjesztő, vizualizációs és alkotó folyamatokban tapasztaljuk meg cselekvőképességünket, hatáskörünket és felelősségünk felszabadító erejét.
Hogyan kapcsolódik a mezőgazdasági termelés milyensége a farkasokhoz és a mi emberi részvételünk minőségéhez?
Ez is kiderülhet a diskurzus és művészi workshop során. Kísérletekben tapasztaljuk, hogyan veszítjük el és nyerjük vissza a kapcsolatot emberi természetünkkel és bolygónk természetével. Egy utazásra hívlak, ahol megérezzünk a leválást, az éghajlati szorongást, kutatjuk az emberi hatásokat, a cél, hogy igazi embernek érezhetjük magunkat egy igazi világban, közelebb az életet adó erőforrásokhoz.


2023. július 22. szombat

- 10:30-11:30 / Többet ésszel, mint láncfűrésszel! - Szituációs játék a városi fákról - Lajtmann Csaba az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.
Hatalmas vihar tombolt a képzeletbeli városban. Egy életerős platán letört ága tönkretette az alatta parkoló autót. Ki kell vágni a fát? A szituációs játékban közösségi döntés alapján próbálunk dűlőre jutni, miközben áttekintjük, hogy a valós életben hogyan zajlik egy hasonló folyamat.

- 11:30-12:00 / A fa érték! - A Reflex Ökológia Központjának diófájánál közösen avatjuk fel a fa érték táblát egy közösségi faöleléssel megkoronázva az eseményt.